Gespreid beleggen als remedie !In de kijker:FSMA VOOR DE CONSUMENT

Wie sinds 1999 elke maand 100 euro spaarde en in een aandelenfonds stopte, is beter af dan de kapitaalkrachtige belegger die het totaalbedrag al in 1999 stortte. In een volatiel beursklimaat rendeert gespreid beleggen, toont onderzoek van Netto. 


Het allermoeilijkste aan succesvol beleggen is het bepalen van de juiste timing. Niemand kan systematisch op de bodem kopen en op de top verkopen. Ook vandaag worstelen veel beleggers met de vraag of aandelen nu wel of niet goedkoop zijn. Om die moeilijkheid te omzeilen bestaat er een heel eenvoudige oplossing. Beleg gespreid in de tijd. Door elke maand een bedrag te storten loopt u niet het risico al uw centen op de top in de beurs te pompen.


Gespreid beleggen biedt nog een ander voordeel. U hoeft niet over grote sommen geld te beschikken, maar u kunt elke maand het bedrag dat u wilt beleggen bijeensparen. De enige voorwaarde is dat u kostenefficiënt kunt beleggen. Met individuele aandelen is dat laatste niet evident. De kosten voor een aandelentransactie bedragen bij een goedkope makelaar minstens 6 euro. Op een bedrag van 100 euro is dat een kostenpercentage van 6 procent.
 

Het is in dat geval beter te kiezen voor beleggingsfondsen. Die laten in de meeste gevallen wel toe om kleine bedragen kostenefficiënt en gespreid te beleggen.

Heel wat banken bieden spaarformules aan waarmee u met een afgesproken frequentie al vanaf 25 euro in een beleggingsfonds naar keuze kunt storten. Ook verzekeraars bieden dergelijke formules aan via hun tak23-contracten.
 

Wereldwijde aandelen

Wat is de impact van systematisch beleggen op uw rendement? Om een antwoord te vinden op die vraag, onderzochten we de wereldwijde aandelenfondsen die sinds 1999 bestaan en die op de Belgische markt geregistreerd zijn. Bij wereldwijde aandelenfondsen spreidt de beheerder de aandelen zowel naar regio als naar sector, zodat ze de meest gediversifieerde manier zijn om in aandelen te beleggen.

Voor elk van de 31 fondsen onderzochten we twee scenario’s. In het eerste scenario had belegger A weinig startkapitaal en stortte daarom elke maand 100 euro in het fonds tussen eind 1999 en april 2013. Het gaat om 161 stortingen, wat neerkomt op een totaalbedrag van 16.100 euro. In het tweede scenario stortte de kapitaalkrachtige belegger B eind 1999 het volledige bedrag van 16.100 euro in het fonds.

Intuïtief zou men verwachten dat belegger B het grootste spaarbedrag opbouwt. Dat was de voorbije 13 jaar echter niet het geval. Wie koos voor de eenmalige storting in 1999 keek eind april 2013 tegen verlies aan. Van de investering van 16.100 euro bleef in het gemiddelde fonds nog 15.063 euro over. Wie daarentegen koos voor de maandelijkse stortingen haalde eind april 2013 een bedrag bijeen van gemiddeld bijna 20.000 euro. Voor 28 van de 31 fondsen bleek het interessanter om maandelijks te sparen dan om het volledige bedrag eenmalig in 1999 te storten.

Een belangrijke verklaring is het slechte beursklimaat. Liefst 23 van de 31 fondsen legden sinds eind 1999 een negatieve return voor.

Toch zijn die beurscrisissen maar een gedeeltelijke verklaring. Want ondanks de dalende beurzen leverden de maandelijkse stortingen in de fondsen in 30 van de 31 gevallen een hoger bedrag op dan de 16.100 euro die u erin stopte. In meer dan de helft van de gevallen bleken de gespreide stortingen in het fonds ook rendabeler dan als u die gespreide stortingen op een hoogrentend spaarboekje had gedaan. Spreiding in de tijd beschermt u dus beter tegen een negatief beursklimaat.

Het voorgaande betekent niet dat gespreid beleggen altijd tot de beste resultaten leidt. Dat bewijzen de drie aandelenfondsen die ondanks de beurscrisissen toch met hoge returns konden uitpakken. Wie eind 1999 16.100 euro parkeerde in het succesfonds Carmignac Investissement, had eind april 2013 liefst 42.311 euro opgebouwd. Wie koos voor gespreide stortingen, spaarde een som van 29.992 euro bijeen, bijna een verdubbeling van de investering. In stijgende markten en over heel lange periodes kan het dus voordeliger zijn om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Wie echter niet over grote kapitalen beschikt en toch wil beleggen voor de lange termijn, kan een fondsenspaarplan overwegen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij zijn de kosten. In de voorgaande oefening werden beheerskosten meegenomen, maar niet de instapkosten. Soms kunnen die oplopen tot 5 procent, zeker bij tak23-contracten. Onderhandel daarom over die kosten en probeer ze tot een minimum te herleiden. Uw rendement zal er wel bij varen.

Netto,

02 juni 2013 door Peter Van Maldegem


  

Nieuws:


10/05/2021

WELKOM IN ONZE NIEUWE KANTOREN.....


21/10/2018

TEAM VERAART & PARTNERS


01/10/2018

VERAART & PARTNERS HEEFT EEN ZUSJE !!!!


01/04/2018

EINDELIJK.....


18/02/2018

HET BELANG VAN GESPREID BELEGGEN!


21/01/2018

BUY NOW OR CRY LATER - GOEDKOPE AUTOLENING


23/07/2017

BLACKROCK: BULL MARKET IS NOG LANG NIET VOORBIJ


15/11/2016

PENSIOENSPAREN MEEST RENDABELE SPAARFORMULE


05/11/2016

DE IMPACT VAN, PLOTSELING, AANTREKKENDE LANGE TERMIJNRENTES !

U staat centraal:


Bij Veraart & Partners krijgt u de persoonlijke aandacht die u verdient.
Persoonlijk bekeken>>

Helder advies:Kennis maken?>>

Betrouwbare partners:Meer weten?>>